Včelí farma Vintířov u Kadaně - Včelí med a produkty
-
-
Včelí farma Vintířov
u Kadaně
Včelí med a produkty
Vintířov č.p. 31 432 01 Radonice
Tel.:+4206O7817653, 604793117
e-mail: mpprasnicky@atlas.cz
e-mail:vcelifarma-vintirov@seznam.cz
GPS:50°18'15.876"N, 13°16'31.750"E
-
Naše včelí farma se zabývá chovem včel, získáváním a prodejem produktů od včel.
Nabízíme:
Včelí produkty
Medové výrobky
Med přímo od včelaře
Prodeje oddělků
Prodej včelích matek
Pravý včelí med
-
Květový med
z krásné přírody Doupovských hor a okolních polí a luk ze květu javoru, kaštanu, lip, slunečnice, řepky, hořčice.
-
Vytáčeno v nerezovém medometu, baleno ve sklenicích po 1 kg
Lahodný včelí med přímo od našich včelstev
Poradíme s použitím medu i jiných včelích produktů a jejich účinků.
Med má vystaven certifikát s vysokou kvalitou splňující
normu s označením " Český med"
Ceník:
Květový med 1kg po telefonu
se skládá z glukózy, fruktózy, sacharózy (jednoduché cukry, které lidské tělo dokáže rychle zpracovat a tudíž se rychle uvolňují do lidksé krve a dodají mu tak okamžitou energii), dále vyšších cukrů a vody.
Dále pak obsahuje různé minerály (např. vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, železo, křemík, ...), aminokyseliny, vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K) pyl, mateří kašičku, éterické oleje, enzymy atd. Z tohoto výčtu je jasné, že med je vlastně koktejl životně důležitých látek.
Není tak divu, že je často nazýván elixírem zdraví a dlouhého žití.
A jak již bylo napsáno v mnoha článcích, včelí med nejen, že je vynikající a chutná potravina, ale dokáže léčit i všelijaké neduhy. Obsahuje totiž protizánětlivé látky, dále zlepšuje trávení, působí pozitivně na lidskou psychiku a má blahodárné účinky na srdce.
Med se používá při léčbě nemocí, jako například nemoc srdce, žaludku, léčí střevní potíže, chřipková onemocnění (proto si lidé dávají med do čaje), dokonce léčí tuberkulozu plic a černý kašel.
Jak jistě víte, včely vyrábějí med z nektaru květin, který sbírají přeletováním z květu na květ. Včely však nesbírají látky na výrobu medu pouze z květů, ale sbírají také medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných útrobách stromů.
Jícnem a hltanem pronikají tyto látky do váčku, který se nazývá medný, kde k nim včela přimíchá vlastní látky ze svého těla.
Na 1 kg medu musí jedna včela obletět přibližně milion květů.
Ne nadarmo se tedy o někom říká, že pilný jako včelka.
Dle původu tak nazýváme med květový (též nektarový), dále medovicový (lesní), smíšený - je směsí obou předchozích a pastovaný (krémový).
pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahuje větší množství pylu. Stáčí se převážně v jarním období. Významné zdroje nektarového medu jsou řepka, ovocné stromy, lípa, akát, maliník, slunečnice a další. Květové medy jsou většinou světlé barvy a jejich hlavním znakem je rychlejší krystalizace, vyjma medu akátového.
pochází z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. V porovnání s medem květovým obsahuje větší množství fruktózy, minerálů, vitamínů a stopových prvků prospívajících lidskému organizmu, ale i baktericidních látek. Stačení tohoto medu začíná až v letních snůškách. Má lepší vůni a velmi lahodnou chuť, pro kterou jsou tyto medy oblíbené a ceněné. Medovicový med zůstává dlouho tekutý, krystalizuje velmi pomalu a je tmavé barvy, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin.
je směsí mezi nektarovým a medovicovým medem. Včely létají na květy i pro medovici, vzniká především opylením malin, lípy a ostružin, ale také bylin a později kvetoucích květin. V důsledku toho je již v úlu vytvářena směs nektarového a medovicového medu. Med je tedy tmavší barvy, nežli květový a jeho krystalizace probíhá pomaleji.
Tento med je podáván ve formě, ve které byl převzat od včel, není tedy nijak zpracován od včelaře a je konzumován i se včelím plástem, který se ovšem pouze rozžvýká a vyplivne.
je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Pastový med je zpracován pouze mechanicky, bez zahřívání a jakýchkoliv přísad. Zachovává si všechny cenné látky a je stejně hodnotný jako „tekutý“ med. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou chuť.
Krystalizace medu je čistě přírodní věc, při které se přírodními silami zakonzervovávají některé druhy medu, díky nimž si med uschová své léčivé účinky. Po zkrystalizování se z medu neztrácejí žádné léčivé účinky, naopak jeho krystalizování je důkazem kvality.
-
Hodně se mluví o kvalitě medu v obchodech. Velcí výrobci často pro maximalizaci zisku podvádí a prodávají med nekvalitní. Častým trikem je smíchání květového (světlého) medu s tmavým (dražším lesním) a dobarvení této směsi. Tato směs se poté prodává jako 100% lesní med.
Lidé poslední dobou slyší na české či Evropské výrobky, med z Číny, velmi znečištěné země, by si asi koupil málokdo.
Proto výrobci do medu přidají určité procento medu z ČR, určité procento ze zemí EU a zbytek doplní nekvalitním čínským medem. Výrobek ale obsahuje i český med a na etiketě má země původu ČR. Proč se říká, že třeba Činský med je nekvalitní? Když pomineme faktor zněčištění ovzduší, jsou to hlavně léčiva-antibiotika podávaná včelám. Mor včelího plodu se u nás neléčí, napadená včelstva se pálí i s veškerým vybavením.
V Číne a USA je povoleno včely léčit antibiotiky. Tato antibiotika se pak samozřejmě dostanou i do medu. Stejné je to s varoázou. Ta se sice léči všude po světě, i v ČR, český způsob je ale nejméně invazivní a zanecháví nejmenší stopy na kvalitě medu.
Nekvalitní med vznikne také zahřátím medu na více než 45°C.
Zpracovatelé to často dělají, aby med vydžel déle tekutý.
Další rozšířenou průmyslovou praktikou je přidání náhražky vyrobené ze škrobu.
Nejlepší med tedy dostanete opravdu jen od včelaře!